نشان حلال 

_
نشان حلال

امروزه نشان حلال دارای بازاری در حال توسعه است، با بیش از 1.8 میلیارد مصرف کننده مسلمان در سراسر جهان، تجارت مواد غذایی و کالاهای حلال بازاری در حال رشد است. با توجه به این حجم تقاضا عرضه کنندگان بیشتری در این عرصه گام نهادند. برای مصرف کنندگان، شناسایی و برچسب گذاری محصولات حلال از سوی تولیدکنندگان و تجار یک ضرورت به حساب می آید. با این وجود، چنین شناسایی تنها با قابلیت ردیابی شفاف و واضح از مواد اولیه خریداری شده و کالاهای ساخته شده (مانند افزودنی های غذایی) که در طول فرآیند تولید استفاده می شود امکان پذیر است.

آیا شما در صنایع غذایی کار می کنید و به شواهدی ازانطباق با نشان حلال نیاز دارید؟ در اینجا مهمترین اطلاعات در مورد گواهی حلال و نحوه اعمال آن در مدیریت اسناد و کیفیت شما آورده شده است.

حلال در لغت به چه معناست؟

واژه حلال از زبان عربی گرفته شده و در اصل به معنای مجاز و پاک است. در دین اسلام به این اصطلاح اهمیت قابل توجهی داده شده است. از نظر شرع، هر عملی که جایز و مطابق شرع اسلام باشد، حلال است.
فقه اسلامی اعمال را به پنج دسته تقسیم می کند:
واجب، مستحب، حلال، مکروه، حرام
این احکام در قرآن و سنت آمده و مسلمانان  از آن پیروی می کنند. بدیهی است که در مورد غذا نیز مقرراتی وجود دارد. برای پیروی از این قاعده، ضروری است که مصرف کنندگان تشخیص دهند محصولی که به صورت خرده فروشی خریداری می کنند، طبق قوانین قرآن تولید شده است یا خیر. برچسب گذاری واضح تنها زمانی امکان پذیر است که محصولات در کل فرآیند خرید مواد اولیه و تولید حلال شناخته شوند.

گواهی حلال چیست؟

گواهی حلال سندی است که تضمین میکند؛ محصولات و خدماتی که برای جمعیت مسلمان مورد استفاده قرار می‌گیرد، الزامات شریعت اسلامی را برآورده می‌کند و بنابراین برای استفاده در کشورهای دارای اکثریت مسلمان و در کشورهای غربی که در آن گروه جمعیتی قابل توجهی مسلمان وجود دارد مناسب است (فرانسه، آلمان، بریتانیا، اسپانیا) . در صورت انطباق، این محصولات و خدمات برای مسلمانان مناسب تلقی می شوند. نشان حلال فرآیندی است که ویژگی ها و کیفیت محصولات را بر اساس ضوابط تعیین شده توسط شورای اسلامی که اجازه استفاده از علامت حلال را می دهد، تضمین می کند. این گواهی عمدتا برای محصولات گوشتی و سایر محصولات غذایی مانند شیر، مواد غذایی کنسرو شده و مواد افزودنی استفاده می شود. برای اینکه  فرآورده های گوشتی حلال محسوب شوند می بایست که حیوانات در یک برش ذبح شده اند، کاملاً خون ریزی شده و گوشت آنها با گوشت خوک تماس نداشته است. محصولاتی که دارای گواهی حلال هستند اغلب با نماد حلال یا حرف M مشخص می شوند (حرف K برای شناسایی محصولات کوشر برای جمعیت یهودی استفاده می شود).

دسته بندی حلال و حرام در مواد غذایی

تمام غذاهایی که از نظر شرعی جایز هستند را می توان «حلال» نامید. به عنوان مثال می توان به انواع گوشت مانند مرغ، اردک، غاز و … اشاره کرد که تخم مرغ آنها نیز جایز است.
شایان ذکر است؛ مصرف گوشت خوک، خوردن گوشت حیواناتی که مرده یا توسط حیوانات دیگر کشته شده اند در اسلام حرام است. همچنین خوردن حیواناتی که به درستی ذبح نشده اند، حرام است. مصرف خون یا خون فرآوری شده و حیوانات گوشتخوار، پرندگان شکاری، حیوانات بدون گوش خارجی نیز ممنوع است. به طور کلی مصرف گوشت حیواناتی که خون جهنده دارند حرام است.
همچنین، مصرف مشروبات الکلی در اسلام حرام است. یک استثنا؛ الکلی است که صرفاً برای مقاصد دارویی استفاده می شود و زمانی که هیچ داروی غیر الکلی معادلی در دسترس نباشد. به طور کلی می توان فرض کرد که نوشیدنی های بدون الکل حلال هستند. ممنوعیت الکل در مورد استخراج، ضد عفونی و غیره اعمال نمی شود.

معیارهای صدور گواهی حلال چیست؟

از آنجایی که تعریف «حلال» یا «حرام» مبنای حقوقی ندارد و استاندارد مشخصی تعریف نشده است.  با این وجود چند پیش فرض اساسی برای نشان حلال وجود دارد:
ذبح حیوان فرآوری شده باید با رعایت قوانین قرآن انجام شود.
این محصول نباید حاوی هیچ نوع گوشت خوک باشد (طبق قوانین رژیم غذایی استفاده از گوشت خوک در هر مرحله از تهیه غذای حلال ممنوع است)
در بیشتر موارد، استفاده از الکل (حتی به عنوان پاک کننده) نیز مشکل ساز است.
عدم وجود قوانین استاندارد برای تولید و ساخت محصولات حلال منجر به وجود انبوهی از گواهی ها و برچسب های حلال می شود. معیار حلال نه تنها برای صنایع غذایی، بلکه برای افزودنی های غذایی، مواد بسته بندی و مواد شیمیایی نیز معتبر است. به همین دلیل است که معیارها نه تنها بر فرآیند تولید و مواد مورد استفاده تمرکز میکنند، بلکه بر کل تأسیسات تولیدی تمرکز میکنند، همچنین موضوعاتی مانند روش تمیز کردن ماشینها را هدف قرار میدهند.

از کجا می توانم مراکز صدور گواهینامه معتبر را پیدا کنم؟

چندین مرکز صدور گواهینامه معتبر در سطح بین المللی فعال هستند که هر کدام دارای گواهینامه و آرم خاص خود هستند که یک فعالیت حلال را تأیید می کند، مانند:
کنترل کیفیت حلال (H.Q.C.)
اتحادیه جهانی حلال (WHU)

چگونه می توانم گواهی حلال بگیرم؟

به طور کلی، گواهی پس از ممیزی موفق منتشر می شود. مانند سایر گواهینامه ها، یک سازمان مستقل مسئول صدور گواهینامه خواهد بود و یک ممیز مستقل شرکت گواهی دهنده را بررسی می کند. در طول ممیزی، نمونه‌ ها را میتوان به آزمایشگاه ها فرستاد تا عدم وجود گوشت خوک را تأیید کند و اسنادی را برای بررسی محصولات مورد استفاده برای تمیز کردن محل تولید درخواست کرد. هنگامی که ممیزی با موفقیت سپری شد، شرکت گواهی حلال خود را دریافت می کند. این گواهی عموماً برای یک سال اعتبار دارد و پس از انقضای برچسب، ممیزی جدید ضروری است.

گواهی حلال برای شرکت شما چه فوایدی دارد؟

بیش از 1.8 میلیارد مسلمان در جهان زندگی می کنند. با توجه به این بازار هدف ( محصولات دارای نشان حلال)،فرصت تجاری، برای بازاریابی کالاها و خدماتی که هم مطابق با قوانین مذهبی مسلمانان باشد؛ وجود دارد.
شماری از مزایا برای شرکت شما:
پذیرش ملی و بین المللی محصولات و خدمات حلال شما
تاثیر تبلیغات و تقویت وجهه سازمان شما
جلب اعتماد مصرف کننده و افزایش رضایت مشتری
توسعه بازارهای جدید
ورود به بازار پرطرفدار با پتانسیل بزرگ برای رشد

چرا به گواهی نیاز دارید؟

دلیل اصلی دریافت این گواهی، خدمت به جوامع مسلمان ملی و بین المللی در رعایت انطباق دینی آنهاست. این مفهوم در مورد طیف وسیعی از کالاها و خدمات مورد استفاده در زندگی روزمره مسلمانان کاربرد دارد. مصرف کنندگان مسلمان محصولات را به این دلیل انتخاب می کنند که مطابق با فرآیند و رویه ای است که در قوانین اسلامی (شریعت) تعریف شده است. صنعت و تولیدکنندگان کالا و خدمات اغلب از این الزامات آگاه نیستند. متعاقباً آنها نیازهای این قشر از جمعیت را نادیده می گیرند. اتاق بازرگانی حلال ایالات متحده آمریکا استانداردهای یکپارچه پذیرش و صدور گواهینامه را ترویج می کند. یک استاندارد یکپارچه شکاف بین مصرف کنندگان مسلمان و صنعت را پر می کند. اعتبار ایجاد می کند و مصرف کننده مسلمان را از انطباق دقیق با روند گواهی اطمینان می دهد.

خلوص و تمیزی منابعی که محصولات از آن به دست می آیند و فرآیند تولید آنها.
ایمنی جان انسان ها تنها با مصرف مواد غذایی که سالم و مفید است.
یکپارچگی و شیوه زندگی اخلاقی با پرهیز از ظلم به حیوانات، آسیب رساندن به محیط زیست و شیوه های تجاری ناعادلانه.
به عبارت دیگر، دریافت این گواهی یک شیوه زندگی است که به نفع فرد در سلامت جسمی و روحی است.
این گواهی برای همه است( فرقی نمی کند مسلمان باشید یا نه) این مهر نهایی خلوص و ایمنی است که محصولات با کیفیت ارائه شده اند.

چرا لوازم آرایشی و دارویی نیاز به نشان حلال دارند؟

لوازم آرایشی و دارویی نیاز به نشان حلال دارند زیرا این شرکت ها از محصولات جانبی حیوانی استفاده می کنند. چربی خوک در رژلب ها و بالم لب ها وجود دارد، محصولات آرایشی و بهداشتی از فرآورده های جانبی خوک، مرغ، بز و غیره استفاده می کنند. بنابراین، لوازم آرایشی و دارویی که دارای گواهی حلال هستند، صرفاً به این معناست که حاوی چیزی که برای پیروان اسلام حرام است، نیست.

شرکت ها در حال دریافت گواهی حلال برای محصولات خود هستند تا محصولات آنها به کشورهای اسلامی صادر شود. لازم به ذکر است که پیروان اسلام 1.8 میلیارد نفر از جمعیت جهان را تشکیل می دهند، یعنی 24.1 درصد از جمعیت جهان. علاوه بر این، در بسیاری از کشورهای اسلامی فقط غذاهای دارای گواهی حلال مجاز است.

طبق چندین گزارش، بازار غذای حلال حدود 19 درصد از بازار جهانی مواد غذایی را تشکیل می دهد. بنابراین، برای خدمت به بازارهای بزرگتر، برای پاسخگویی به تقاضا و زنجیره تامین، بسیاری از شرکت ها گواهی حلال محصولات خود را دریافت می کنند.

از غذاهای حلال گرفته تا لوازم آرایشی، اصطلاح دیگر «گردشگری حلال» است. در این هتل ها و رستوران ها مشروبات الکلی سرو نمی کنند و فقط غذاهای حلال در رستوران های آنها سرو می شود. در بسیاری از هتل ها، امکانات استخر برای مردان و زنان مجزا است.

#